Getuigenis
 

Filip Van Hool

BUSBOUWER VAN HOOL

Werken aan milieuzorg, veiligheid & comfort

Het gemeenschappelijk en openbaar vervoer levert een belangrijke bijdrage tot bescherming van het milieu, zegt Filip Van Hool, bestuurder en manager produktie en verkoop bij busbouwer Van Hool.

Dit vervoer op zich is al een stuk milieuvriendelijker dan het individuele personenvervoer. Neem gewoon dat een gemiddelde touringcar die met 40 personen onderweg is, een verbruik heeft van 23 l diesel per 100 km. Een personenwagen met een bezetting van 2 personen verbruikt per persoon gemakkelijk 5 keer meer brandstof. De uitstoot van vervuilende emissies is evenredig. Daarenboven bieden bussen en touringcars de mogelijkheden om nog verder te gaan.

Als onafhankelijk constructeur hebben wij het voordeel om de beste technologieŽn aan mekaar te koppelen om zo de uitstoot nog te verlagen, vervolgt Filip Van Hool. Recent ontwikkelden we een heel gamma hybride dieselelektrische bussen. Door het voertuig elektrisch aan te drijven kan bij elke rembeweging elektriciteit - en dus energie teruggewonnen worden. Deze energie kan herbruikt worden bij het verlaten van een halte of bij acceleratie. De overige energie komt uit een dieselgenerator-groep die hierdoor veel zuiniger kan rijden. Al naargelang het traject en het rijgedrag van de chauffeur kan tot 25% brandstofverbruik verminderd worden.

Emissieloos rijden in een stad kan met trolleybussen of waterstofbussen waarbij de stroom uit het net komt of in een brandstofcel wordt opgewekt zonder vervuilende uitstoot. Ook daar staan wij vooraan bij de ontwikkeling, geeft Filip Van Hool aan. Belangrijke referenties zijn verschillende trolleybussteden in ItaliŽ, Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, enz. In de Verenigde Staten lopen al enkele jaren 5 waterstofbussen en nog 16 exemplaren zijn in volle productie.

Comfort & veiligheid

Ook bij de touringcars staat de evolutie niet stil. Nieuwe ideeŽn worden uitgewerkt om het comfort en vooral ook de veiligheid te verhogen, stipt Filip Van Hool aan. Bij comfort denken we aan bijvoorbeeld oplopende theatervloer, glazen dak, grote zitafstanden of drie stoelen op een rij in plaats van vier. Op het gebied van entertainment is er een grote evolutie met TV ontvangst, cameraís, draadloos internet en noem maar op. Veiligheid dragen we hoog in het vaandel. De nieuwste ontwikkelingen van afstandsradar, night vision camera of lane guard systemen worden aangeboden.

Hoofddoel van ons bedrijf blijft de integratie van moderne technologieŽn ter vermindering van de belasting op het milieu, maar steeds zonder toegevingen op het gebied van comfort, veiligheid en bedrijfszekerheid, stelt Filip Van Hool nog.

Filip Van Hool


terug naar overzicht
 
 

 

Nieuw!

d-artagnan | all for advertising