Getuigenis
 

Rob Beenders

SCHEPEN VOOR MOBILITEIT HASSELT

Hasselt leefbaar en bereikbaar dankzij busproject

In 1995 stelde het Hasseltse stadsbestuur vast dat er nauwelijks behoorlijk georganiseerd openbaar vervoer was. Er waren slechts twee stadslijnen waarop amper acht bussen reden, die ongeveer 500.000 km per jaar reden en amper 360.000 reizigers vervoerden.

De Limburgse provinciehoofdstad dreigde dan ook te verstikken in het toenemende autoverkeer. Met de aanleg van de Groene Boulevard of stadsring in het vooruitzicht stapte het stadsbestuur met een ambitieus plan naar De Lijn. Met de woorden Hasselt zal nooit meer hetzelfde zijn lanceerde toenmalig burgemeester Steve Stevaert op 1 juli 1997 de gratis bussen. Het initiatief werd meteen een groot succes. Na 1 jaar werd het aantal reizigers immers al ruim verviervoudigd tot bijna 1,5 miljoen reizigers. Vandaag rijden er 46 stadsbussen op negen lijnen. Een boulevardpendel en een centrumpendel brengen dagelijks maar liefst 12.500 reizigers op de juiste bestemming. Buiten de gewone diensturen rijden er nog twee avondlijnen.

Sinds juli 1996 zijn de bussen gratis voor elke Hasselaar. Ondertussen zijn we bijna 14 jaar verder en reizen er jaarlijks ongeveer 4,7 miljoen mensen met de gratis bus in Hasselt, vertelt Rob Beenders, schepen voor Mobiliteit. De reizigerstoename van 360.000 naar zon 4,7 miljoen per jaar geeft het belang aan van gratis openbaar vervoer in Hasselt. De cijfers bewijzen het belang van de gratis bus en het succes ervan.

Mochten al de reizigers de wagen gebruiken, dan zou Hasselt geen bereikbare stad meer zijn. Het stadscentrum is compact. Met 800 meter doorsnede kan je perfect een autovrij gebied verzoenen met een toegankelijke stad. Een goede communicatie met de weggebruikers en de lokale handel is essentieel om een draagvlak voor een autovrije stad te creren, aldus schepen Beenders.

Naast de enorme impulsen die werden gegeven aan het openbaar vervoer, werkt Hasselt volop aan faciliteiten voor touringcars. Achter het Dusartplein wordt een gratis parking voorzien die is afgestemd op touringcars. Daarnaast zijn er zon drieduizend gratis parkeerplaatsen voor autos die ook door touringcars mogen worden gebruikt.

Rob Beenders


terug naar overzicht
 
 

 

Nieuw!

d-artagnan | all for advertising